så jävla trött på tjockisar.

 
Haha herregud, jag kunde verkligen inte hålla med mer, så jävla sant. Magnus Betnér ♥

det tar sig!

bästa öronbilden jag tagit tror jag, vem blev inte ridsugen nu?
 
Det går verkligen framåt nu har jag märkt. För några månader sedan var han svettig när vi ridit 5km, nu kunde jag ta den längre turen på 8-9km och han blev svettig lagom till att det var dags att skritta av, så det tar sig.
 
Han var fram för skänkeln idag och lyssnade på rösten jättebra. Det var mycket trav och galopp idag och tempo i gångarterna hela tiden, men när vi kom till en liten skogslinga fick han gå på långa tyglar i lugnt tempo och det uppskattades.
Sen var det full fart igen och sen på hemvägen fick han skritta av sista kilometern, samtidigt som jag gjorde skänkelvikningar, sidvärts och någon volt över vägen för att han skulle få bli lite mjuk. Sen sista biten hem skrittade jag av honom för hand!
Konditionen har verkligen blivit bättre efter vårens alla intervallträningar, härligt härligt. Bara att fortsätta nu!

sommarjobb

Snacka om lycka när jag öppnar brevet och så står det att jag har fått "feriearbete kyrkogård".
Började faktiskt gråta av lycka, haha herregud det är så typiskt mig. Kyrkan ligger ganska nära mig ute på landet, kommer ta fyrhjulingen dit 7 på mornarna. Tror det kommer bli asmysigt, dagg i gräset, bara jag där, knäpptyst. Sätta sig och plantera blommor vid gravstenarna, spotify i öronen och bara ta det chill.
Jag kommer fanimej få 6000 kronor och jag jobbar inte ens i en månad, så jävlajävlajävla grymt.
Solklart kommer jag ha tid att rida R, kommer hem fyra på dagarna och hinner rida då. Det är ju ändå för varmt att rida mitt på dagarna.
 
En till grym sak är att mitt löshår kom idag, och det är hur vint som helst. Mjukt, långt, mjukt, mjukt. Ni fattar, helt underbart. På måndag har jag tid hos frissan som ska färga och klippa mig, sen ska jag tvinga min lillasyster att sätta i det.

ska de va så skare'

WEEEIII, har äntligen beställt mitt löshår! 14 hundra gick hela paketet på, så jag hoppas att det är bra grejer jag får nu. Men ska de va så skare', som jag brukar säga. Det ska inte vara någon halv billigt skit som hänger i två slingor ner för axlarna och ens naturliga korta hår hänger över, nej usch fyfan så fult. Jag har 5paket = 100 slingor på hemvägen nu, i 3 olika nyanser med färg. Kommer ta jättelång tid att sätta i, men känner på mig att det kommer bli himla bra.
 
Ska till frisören nu i veckan och avfärga håret också!

ritus 2003

En bild på Ritus från 2003, då var han alltså 4 år här!
foto: Veronica Larsson

den lilla tjocka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tränade lilla Gizmo en snabbis ifrån marken idag, longerade och så fick han ta några små-skutt över en planke, just för att han skulle få hitta på något och springa av sig lite. Jag tycker att han skötte sig finfint!

hästvakt

 
Jag är hästvakt åt Ritus och Gizmo från idag (söndag) till på tisdag då M är borta då. Så får ta hand om allt själv, skojjsigt!

hopphopp

 
 
 
 
Ritus skötte sig jättefint på träningen igår, vi tränade mest på att ha bra fart mot hindrena och att byta galopp i språnget. Sen var det väl mest också för att träna upp hans teknik, han dyker gärna efter hindrena (som man kanske ser på bilderna) men han hoppade finare efter att han fått hoppa några gånger!
Hindren var inte högre än 60-70 heller, vi hoppar ju inte så ofta så ingen idé att vi höjer än! :)

fjorton år!

Idag fyller bästa superponnyn år! Firades med en mystur utan krav i den underbara kvällsolen, han fick även lite exrta gott i kvällsmaten, och över en timmes mys inne i stallet. Packade, smörjde och fixade massor inför hoppträningen imorgon också, hoppas min Emelie kan följa med så det blir några bilder.. Alltid kul att ha henne med också!
Fredagskvällen kunde ju knappast bli bättre, rycker bara om hästen mer och mer ju mer tid vi har tillsammans, han är så himla underbar, Ritus ❤❤


planer inför helgen

 
 
 
 
Jag har nu betalat in medlemsavgift i Tolita Ridklubb igen, har ju tävlat för den lilla klubben i flera år när jag hade Havanna men det har inte blivit av att jag varit medlem efter det. Men nu får jag i alla fall rida järnet på ridbanan nere i Tolita! Om jag inte minns helt fel så kommer det nytt underlag dit, även om det varit awesome innan så lär det bara bli bättre.

Så nu i helgen kommer Emelie följa med ner så ska jag och Ritus hoppa bana, när Emelie fotar eller filmar. Tror det kommer bli jättekul!

konditionsträning

 
Tänkte ta lite kort om idag..
Konditionstäning stod på schemat för herr'n denna soliga eftermiddaaaaag ;) En lång framskrittning men efter den var det tempo i en halvtimma ungefär. Mycket trav och galopp, i tempoväxlingar så han fick både trycka på bakifrån och sträcka ut. Han svarade bra för skänkeln idag också!
Sen fick han skritta och vi tog sista galoppen hemåt, trött och mör som han var kunde han ha långa tyglar i galoppen och det var han värd efter att ha sprungit så.
 
Sen travade jag av honom på stallplanen, och även över några bommar. Skrittade av för hand!

Kan även tillägga att han har tappat 30 kg vinterpäls och den stora tjockismagen är borta. Nu är det bara några centimeter späck kvar som ska tränas bort, känns JÄVLIGT SKÖNT. För helvete vad vi har kämpat denna vintern...

knövveeeelN

 
 
Tog ut R en stund på planen för att träna backa i vinkel och vända i trångt utrymme, det gick väl varken bra eller dåligt.
Började med backa i vinkel, och han går ganska rakt in men sen när jag ska vända ut rumpan och in bakdelen så bara gör han lite som han vill. Jag är inte tillräkligt tydlig och han lyssnar inte till 100% direkt. Detta är ju även det jag tycker är svårast, jag ser inte vart jag har honom och har inte lärt mig att känna vart han tänker "ta vägen", det är så sjukt mycket att tänka på med rätt skänklar osv. Hjääälp..
 
Vända i trångt utrymme börjar gå bättre, han går rakt in utan konstigheter och vet hur han ska ställa sig. Sen lyssnar han bra på vändningen, det enda jag måste tänka på ä att hålla tillbaka honom sista steget innan vi går ut för han brukar slänga bak rumpan ganska fort, och då trampar han utanför med bakhovarna. Men det brukar vi klara upp.
 
Men vi ska fortsätta träna detta!

Gizmo igår

 
Igår tog jag med min lillasyster Lovis till stallet, så fick hon testa rida G lite.
Började med att leda honom utan Lovis på, testa halter och att svänga och han skötte det jättebra, så Lovis fick sitta upp. Jag ledde runt henne lite på plan och hon fick göra halter själv innan jag knäppte loss grimskaftet.
 
Anldningen till att jag nöter halter är att ponnyn har en tendens att köra över en annars..
 
Lovis red runt själv, han var ju solklart lite shettis-stönig även om han var supersnäll med Lovis! Han stannade och ville inte gå fram ibland, eller gick påt vänster mot mig när hon skulle ut till höger till exempel. Men jag var imponerad över henne som var så tuff mot Gizmo, kortade upp tyglarna och tryckte på honom och han lyssnade.
 
Bilder kommer en annan dag :)

från odågor till änglar

 

Idag tränade jag med båda hästarna, på lite olika saker.

Ritus: Muskelträning, började med framskrittning i friskt tempo, sedan trav. Han fick springa i ett högt tempo på långa tyglar, han gick fram för skänkeln väldigt bra idag! När jag travat fram en bit på grusvägen plockade jag upp honom och började flytta honom över vägen några gånger i trav för att han skulle börja koncentrera sig och bli lite mjuk, sedan red vi in på åkern.
Gjorde några volter, åttor och serpentiner i trav och ställde inåt. Han blev lite finare mot slutet, i början var han ganska stel i halsen och bakdelen.

Tog en galopp och han bet tag i bettet några gånger och lyssnade inte, då jag hade tredelat och inte kopparullarna. Halt, galoppfattning, halvhalt, galopp, halt, fattning osv, tillslut galopperade han i ett lugnt tempo och satte under sig. Riktigt flåsig efter detta!

Det lilla hindret på åkern delade jag upp till en studs som han hoppade jättefint & kontrollerat den första gången, men andra gången tog han för tidigt språng och kom in fel och rev sista bommen. Han flög iväg i full galopp, tog bettet och la tre rodeosprång.. Jag satt kvar och la in honom på en minivolt i trav, sedan på studsen igen. Han rev första pinnen, trampade på den så den gick av men tog "B-hindret" fint och fortsatte i lugn galopp efteråt. Öööööste med beröm!

Satte upp enkelhinder, gjorde samma rodeosprång efteråt, gjorde samma minivolt och på't igen ba. Jättefint språng, massa beröm och ut på grusvägen igen. Tog en lugn galopp med mycket bakben ca 500m, trav halva vägen hem och sedan avskrittning för hand, blev en liten ängel mot slutet!

Gizmo: kan ju bara säga såhär, det är tur att han är söt så man inte kan bli arg på honom. För jäklar så stönig och ouppfostrad han är..
Skulle ta ut honom ur hagen och han lägger sig i grimman o ba drar liksom jaao.. Nejmen, lite den attityden verkar han ha! Sa till honom på skarpen och gick in i stallet till gången, vände upp honom. Då drar han igen men jag får tag i grimman fort, och gör om saken 4 gånger innan han sitter fast i gången (till skillnad från Ritus som går in i stallet själv, vänder och står lös i 20 min mesans jag gör honom i ordning). Tränsar och går ner på åkern, gör halter, höger och vänster svängar samt testade att backa någon gång. Lyssnar ungefär inte alls, bara drar iväg och har 0 respekt. Nöter en miljard halter och mot slutet lyssnade han på "prtoo" ljudet så han är ju inte helt veck i kolan iallafall, lilla Gizmo!

Sen fixade jag kvällsfodringen, det var helt fantastiskt väder idag ju! Städade stallet, sköljde alla träns, pussade om pöjkerna och sen åkte jag hem!


bruksridning

"Syftet är att utbilda ryttare och häst för att ekipaget ska kunna hantera olika situationer genom att ett förtroende byggs upp mellan ryttare och häst. Målet är att skapa förståelse för hur hästen fungerar vid en god hantering med bra hästmannaskap. Hästen skall lära sig att lita på och lyda sin ryttare."

1. Funktionskontroll:
Domare kollar av skötsel, kondition med mer. Max 10 straffpoäng.

2. Bedömning under ridning:
Hästens gångarter, ryttarens användande av hjälper, hästens svar på hjälper, felaktig gångart med mer.

3. Vatten/Presenning:
Ekipaget ska passera vatten eller presenning, att hästen bryter ut, hoppar över eller trampar utanför ger straffpoäng.

4. Bro:
Ekipaget ska passera över en bro, ger ungefär samma straffpoäng som ovan.

5. Vändning i trångt utrymme:
Ekipaget skall rida in och vända i ett trångt utrymme (höger/vänster är valfritt) utan att rida på portöppningens eller utrymmets markeringar. Vid in och utridning måste alla hovar vara med ut.
Straffas helt enkelt om hästen trampar utanför utrymmet eller vid olydnad.

6. Portar:
Ekipaget ska rida en serpentinbana med portar anpassad i olika storlekar beroende på kategori. Straffpoäng vid riven port eller att man rider i fel ordning.

7. Skritta över bommar:
Hästen ska skritta över 2 till 6 bommar, max 30 cm höga. De kan vara placerade efter varandra eller i t ex ett L, Z eller i en bågform. Bestraffas vid nedriven bom/olydnad

8. Gatubrunn:
Ekipaget skall skritta genom en korridor över en gatubrunn, brunnslocket är jämns med marken. Hästen skall med någon hov vidröra brunnslocket. Momentet ska passeras i ett försök, utan halt. Straffpoäng om man trampar utanför markering eller inte trampar på brunnslocket.

9. Halter:
Hästens båda framhovar skall hållas mellan markeringar på marken under angiven tid (mellan 10-30sek). Avståndet mellan markeringsstrecken är ca 60 cm, och straffpoäng blir vid för kort halt, genom halten utan att stanna, eller att man rider i fel ordning.

10. Lydnadsmoment:

Man ska passera som en bana, med olika ljudeffekter eller fladdrande saker. Miljöträning helt enkelt.. Straffpoäng vid olydnad, eller om man ridit utanför markering.

11. Ryggning i vinkel:
Hästen ska ryggas i vinkel. Form av L, U eller T tillexempel.

12. Hoppning:
Ett till tre enkelhinder på max 80cm höga, ska passeras i ordning. Straffpoäng vid rivning, olydnad eller att man ridit i fel ordning.

13. Flytta föremål:
Ekipaget skall flytta ett föremål från en plats till en till en annan. 1 - 3 delmoment. Ryggning är tillåten, straffpoäng om man tappat eller inte placerat föremålet med mer.

14. Brygga:
Ryttaren rider fram till bryggan, sitter av hästen på bryggan med båda fötterna inom markerat område. Leder hästen längs med bryggan och sitter upp på hästen igen från bryggan från ett markerat område. Straffpoäng vid av/uppsittning vid fel ställe.

15: Trav genom korridor:
Ekipaget skall trava genom en ca 20 meter lång avsmalnande korridor. Ingången är max 1,5 meter bred och utgången minst 0,3 meter bred beroende på deltagande hästar och tävlingens svårighetsgrad. Straffpoäng om man trampar utanför zoonerna.

Man kan läsa mer om bruksridning på juf.se, här har jag bara tagit ut momenten ungefär, mer regler finns att läsa där och även mer ingående om straffpoäng och om momenten.


gizmooooo

 
En riktigt söt liten en har flyttat upp till stallet, men har en liten känsla av att skenet bedrar hehe..
Detta är Gizmo, en 7 årig liten shetlandsponny som ska vara Ritus sällskap tills vidare. Man kan köra honom och ha honom som handhäst (vilket jag testade idag, haha herregud!) och små barn kan även rida. Dock är han ganska lätt i rumpan och väldigt pigg, men snäll.
Ska försöka bli kompis med denna lilla rackaren och kanske banta ner honom några kilo, ni kommer nog få se mer av honom på bloggen, han har en het egen kategori till och med ;)

update om ritus

Jag har som sagt haft en bloggpaus och bloggat hur dåligt som helst, men jag har varit i stallet och ridit massor!
Ritus har blivit något smalare, men har framförallt fått bättre kondition. Vi har tränat massor av intervaller och långa galopper efter grusvägarna häromkring.
M har även börjat träna upp mig och Ritus litegrann inom bruksridningen då jag och Ritus nämligen ska tävla i det i maj! Det ska bli så himla roligt att få testa någonting nytt, detta är någonting som Ritus kan då han tillochmed gått SM i bruksridning, men jag är helt grön på det. Så vi får väl se hur det går, träna träna träna. Ska lägga in ett inlägg om momenten och en film för de som inte vet vad det är!

Blir även en hopptävling 5 maj, vet inte riktigt höjd än men det blir nog LD.

Han fäller även nu, massor verkligen. Det försvinner lite för varje dag, det syns på lurvbollen. Han har även blivit lite piggare, både beroende på att våren är här och att han tappat massa kilo! *tumme upp*

fina, fina, fina doutsen

 
Världens vackraste häst lämnade jordelivet nu i påsk, alldeles för tidigt. Fyra år blev hon bara, skulle verkligen bli en kanonhäst. Jag finner verkligen inga ord, det är så himla sorgligt och tragiskt för M som har varit så lycklig åt denna vackra varelse.
Vila i frid, Doutsen ♥

ny blogg

Gör en omstart med bloggandet, har ingen egentlig anledning men nu blir det så!
Gamla bloggen pilka.blogg.se finns fortfarande kvar då jag vill kunna kolla gamla inlägg och sådär, men kommer inte fixa mer där. Kommer även slänga in ett till inlägg om vad som hänt under tiden jag inte bloggat, både bra och dåliga saker..